Kattints a képre

2023. október 14., szombat

Villa Castello

 A Firenze körüli erdős területen látogatható Villa Castellót 1477-ben vásárolták meg  a Medicik, majd igen alaposan átalakíttatták  az utódok, és lett belőle az a "műalkotás", amit ma is láthatunk. 

Élvezni leginkább talán I. Cosimo Medici nagyherceg élvezhette a villa és a kert szépségét. Ami a legizgalmasabb lehetett benne, az Botticelli legszebb festménye, a Vénusz születése is ennek az épületnek a falát díszítette, valamint a Tavasz meg a Kentaurok csatája is eredetileg ezen Medici villa falaira kerültek.

 A kert tervezése és kialakítása előbb Pericoli Tribolónak, majd halála után  Niccolo Buontalentinek lett a feladata. A kertben és az ott található barlangokban ezeken kívül számos műalkotás kapott helyet, de ha netán látogatható is a  Villa Castello épülete, ezeknek a gyönyörű festményeknek a másolatai lehetnek itt láthatóak, helyttesítve a már az Uffiziben látható eredeti műalkotásokat.. 

Sokféle kert van..., ezt is lehet szeretni vagy nem szeretni, de közömbösek nem igazán lehetünk hozzá. Bevallom, még a Bobolin kívül nem voltam más Medici kertben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése