Kattints a képre

2022. november 8., kedd

Lorenzo de Medici hatalomra jutása (1469)

 "Minden tekintetben király, csak nevében nem az!"

Piero de Medici 1469 december 2.-án meghalt, és két nappal később küldöttség érkezett a Medici házba azzal a megbízással, hogy idősebb fiát,  Lorenzo de Medicit kérjék fel Firenze városának nevében annak vezetésére. 

Lorenzo ekkor még csak 20 éves volt (1449-1492), fiatal házas. Bizonyára nagyobb örömére lett volna lovagi tornákon részt venni, költeményeket olvasni és írni,  vagy éppen művészettel foglalkozni saját kedvére..., de válasza a felhívásra ez volt: 

"Javaslataik természetesen ellenkeznek ifjúi ösztöneimmel, de tekintettel a nagy teherre és veszélyre, kelletlenül, de elfogadom kérésüket. Azért cselekszem így, hogy megvédjem barátainkat, mert Firenzében nem jó annak, aki nem részesül a hatalomban."

Talán nem is kellett olyan nagyon biztatni, hiszen már kialakulhatott benne az egészséges becsvágy, és tisztában is volt azzal, hogy apja halála után bizony nagyon nagy feladatok várnak rá Firenze város és Toszkána tartomány kizárólagos vezetőjeként. Lorenzo mellett kezdetben ott volt az öccse, Giuliano de Medici (1453-1478) is, aki ugyan fiatalabb volt Lorenzónál, de talán a becsvágy több volt benne, mint Lorenzóban..., ám  őt 25 éves korában meggyilkoltatták a Pazzik.

Ellenségei az egyedül maradt Lorenzónak voltak számosan, több alkalommal is megpróbálták őt a hatalomból eltávolítani, de lassan  úgy tűnt, hogy beletörődtek Toszkána és Firenze városának általa történő irányításába. Igaz, Toszkána névleg köztársaság volt, ahol minden nagyobb város viszonylagos szabadsággal élt, így nem mindenki örült Firenze "magasabbrendűségének". 

-

 -




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése