Kattints a képre

2010. április 27., kedd

5. nap/ 3. A Piazza della SS Annunziata látnivalói

Van egy nagyon híres tér Firenzében, amit a reneszánsz térépítés tipikus példájának tartanak, és a világ egyik legharmonikusabb tereként emlegetnek. Ez a Piazza della Santissima Annunziata. Sokat gondolkoztam azon, hogy vajon nekem miért nem tetszett annyira, amennyire ez elvárható lett volna. Aztán, amikor a képeket néztem, akkor rájöttem, hogy gyakorlatilag egy olyan képet nem lehetett csinálni, amin ne látszódna egy robusztus szeméttároló, vagy néhány leláncolt kerékpár, esetleg egy-egy autó. A kerékpárokat még csak elnézem valahogy, de nem értem, miért nem lehet akár azokat is a mellékutcákban tartani. 
-
A tér amúgy valóban szép lenne azok nélkül a "mai" tárgyak nélkül, próbáltam már a helyszínen elképzelni, hogy milyen is lehetett. Később itthon találtam is egy régi képet, ezt is Giuseppe Zocchi készítette. Hát igen..., meghatározó elemei már ott voltak, és el tudom képzelni az akkori hangulatát. A két különleges szökőkút és a szobor is már készen volt..., nem is tudom, valahogy a képen nekem nem tűnnek olyan esetlennek, szinte indokolatlannak, mint a mostani téren.

-
Sajnos én nem tudtam hasonló beállítású képet készíteni, de akkor lássuk a tér épületeit,, műalkotásait szépen sorban.
-
-
A képen látható két hasonló épület nem túl nevezetes, de impozánsak, talán főként a színük miatt, és azért is, mert közöttük pont a Dómra látunk. A baloldalit Ammanati tervezte, neve is van, Palazzo Riccardi-Mannelli.
-
-
I. Ferdinánd nagyherceg lovasszobra viszont már igen figyelemre méltó alkotás. A kor híres szobrásza, Giambologna műhelyében készült, ahogyan a Piazza della Signorián álló I. Cosimo de Medici nagyherceg lovasszobra is. Mindkettőt I. Ferdinánd rendelte meg a művésztől. Ez a szobor a híres toszkán hajóhad egyik nagy csatájában a törököktől zsákmányolt ágyúk beolvasztott anyagából készült. A szobor talapzatán látható írások és egyéb jelzések Ferdinánd nagyherceg dicséretét zengik. Meg kell hagyni, hogy apja után talán ő volt az egyetlen szóra érdemes Medici uralkodó, aki egyéb tetteivel is sokat tett a városért.
-

-
Giambologna tanítványa, Pietro Tacca készítette a két igencsak erősen manierista hangulatú szökőkutat 1629-ben. Szépek vagy érdekesek? Kinek-kinek ízlése szerint.
-
 -
A tér leghíresebb épülete a  Spedale degli Innocenti, vagyis az árvaház. . Ez a legrégebbi árvaház Európában, ahol 1875-ig egy beépített kerékre tették a házasságon kívül született, ezért nem kívánatos csecsemőket, akiket aztán többségükben ezen falak között neveltek fel. Az épület 1421-24 között épült, küllemét Brunellesci  reneszánsz korszakot indító tervei határozták meg. Ez az első firenzei épület, amelyet árkádsorral díszítettek.
Nemzetközi hírnevét leginkább talán a homlokzatán lévő terrakotta pólyásbabáknak köszönheti, melyek Andrea della Robbia műhelyéből kerültek ki
Az épület egy kicsiny része látogatható, az árkádos udvarban balra van egy templom, aminek a kapuja felett egy nagyon szép Andrea della Robbia terrakotta Angyali üdvözlet látható.
-
-
A templom mellett vezet egy lépcső a második emeleti képtárba, ahol többek között Domenico Ghirlandaio Három királyok hódolata című festményben gyönyörködhetünk. Ezen a képen is megfestette önmagát, a bal oldalon térdeplő király mögött állva néz felénk, erős takarásban.
-
-
Nekem kicsi csalódást okozott ez a múzeum kiállítási anyagának méretét tekintve, de ha azt a szempontot vesszük figyelembe, hogy egy árvaház bevételéről van szó, akkor nem sajnálom a megtekintésére kiadott néhány eurót. 
-
-
(Csak apró betűvel és zárójelben jegyzem meg, a képen látható fekvő alak a templom bejárata mellett magyar volt)
-
-
Nagyon izgalmas és szép templom a fenti képeken lévő szerviták temploma, a Santissima Annunziata.
A templom mai formájában a XV. században épült, részben Michelozzo tervei alapján Cosimo de Medici ajánlására, de maga az árkádos loggia a XVI. század közepén készült a tér épületeinek egységesítése miatt.
Ezzel az építkezéssel valósult meg az igazi reneszánsz hangulat, hiszen az árkádok célja az volt, hogy az emberek a misék után (vagy bármikor) akár hőségben, akár esőben tudjanak egymással beszélgetni, gondolatokat cserélni, hogy vége legyen az emberek közötti korábbi elszigetelődésnek. Ez a reneszánsz építkezés egyik alapgondolata. 
Régebben egy kápolna állt ezen a helyen, majd egy csodás esemény után több szakaszban épült a mostani templom, illetve ma már követni sem nagyon lehet, mi mikor és mi okból épült ebben a kicsit zavaros épületegyüttesben. 
-
-
-
Maga a templom meglehetősen szövevényes és különleges elosztású, nem egyszerű alaposan megnézni. Ennek fő oka talán az, hogy az évszázadok folyamán rengeteg fogadalmi ajándék került ide, amiknek elhelyezéséhez újabb épületrészeket kellett létrehozni. Szokatlan, hogy bejutva  az árkádok alatt nyíló kapun egy üveggel fedett kerengőbe jutunk, a fogadalmi kolostorba. Annak idején itt helyezték el a fogadalmi ajándékokat, de ma már ezek nincsenek itt. Ám a falakon körben szebbnél szebb freskókat láthatunk, miknek beazonosításához bizony jegyzetek kellenének.
Nagyon sok híres festőművész dolgozott ebben az épületegyüttesben, de leginkább talán Andrea del Sarto manierista festőnek a munkái dominálnak. Az átriumban egy domborműves tábla őrzi emlékét, és a sírja a templomban van.
-
-
Andrea del Sarto maga is szervita vallású volt, és képeinek témáját többnyire az Újtestamentumból, illetve a szerviták rendjét alapító Szent Fülöp életéből vette.
-
A bejárattól jobbról balra haladva Mária életéből vett jeleneteket láthatunk, az első hármat is neves festők készítették, de azokra nem nagyon figyel senki. A 4. freskó már Andrea del Sarto híres műve: Mária születése. Ezt a művét tartják a legjobbnak művei között, pedig a többi is igen szép. Andrea del Sarto nagyon nagy megbecsülésnek örvendett Firenzében, a "tévedhetetlen" jelzővel is ellátták. Állítólag ő volt Michelangelo Dávidjának a modellje, az tény, hogy jó kapcsolatban állt mesterével. Michelangelo kicsit rossz szemmel nézte meglehetősen kispolgári életmódját, pl. azt, hogy nagyon szerette a feleségét, aki egyébként több képének főszereplője, így az említett kép közepén is látható felénk fordulva. Mindössze 45 évet élt (pestisjárvány vitte el), ami hatalmas életművét tekintve igen csodálatra méltó. 
-
-
A következő képe a Három királyok utazása, itt az ifjú korában Firenzében dolgozó, majd Velence híres főépítészének, Jacopo Sansovinónak az alakját láthatjuk középen a néző felé fordulva. Előre mutatva maga a festő is látható a képen.
-
-
A hatodik és hetedik kép nem Sarto munkája, de az utánuk jövő 5 kép igen, melyek már a szerviták szentté avatott alapító tagjának, Filippo Benizzinek életéről szólnak. A 12. kép címe "Beteg gyerekek meggyógyulnak a szent ruhájának érintésétől", ezen a képen a botra támaszkodó öregember állítólag Andrea della Robbia...
-
-
Elképesztő, hogy ebben, az amúgy nem nagyon ismert templomban, milyen sok jelentős festő művét láthatjuk, és az is, hogy közülük milyen sokan választották ezt a templomot végső nyughelyüknek. Maga a belső templomtér is igen különleges hatású sötét falaival, annak igen gazdagon aranyozott díszítésével. Igencsak meglepő, hogy belépve baloldalt találunk itt egy különálló márvány kápolnát (tabernákulumot),  a Madonna szentélyt, ahol a templom teljes átépítésével megbízott Michelozzo  ereklyeként helyeztetett el egy Szűz Máriát ábrázoló festményt. Ennek a festménynek az a különlegessége, hogy állítólag nem festő festette a Szűz arcát, hanem egy éjszaka az angyalok.
-
  -
 Az impozáns, Volterrano által freskóval borított, Alberti által tervezett kupola alatti főoltár bronzból készült alkotásai Giambologna munkái, aki itt, a főoltár mögötti kápolnában nyugszik. A kupolától balra van Angelo Marzi Medici püspök síremléke, aminek a közelében van a padlóba süllyesztett kőlap alatt Andrea del Sarto sírja. A templomtérben rengeteg kápolna van a falak mentén, híresebbnél híresebb festők alkotásaival, mint Andrea del Castagno, Perugíno, és híres szobrászok, mint Michelozzo, Baccio Bandinelli munkáival.
Ha kijövünk a templomból, akkor jobbra indulva találunk az árkád alatt még egy kaput. Ez a kapu a kolostorudvarba vezet, ahol a bevezető folyosó végén van Andrea del Sarto nagyon híres freskója, a Zsákos Madonna.
-
-
Hogy látogatható-e azt nem tudom, de innen nyílik még egy sekrestye, a Capella San Luca, melynek falait és oltárát Giorgio Vasari festményei borítják, és ahol több ismert és kevésbé ismert művész között Pontormo és Benvenuto Cellini nyugszik.
-
A téren lévő harmadik árkádos épületet Antonio da Sangallo és Baccio d'Agnolo tervezte, ami a "Mária szolgáinak testvériségének" székháza (Confraternita dei Servi di Maria) volt, ma lakóépület. Csupán szép, klasszikusan reneszánsz árkádsora miatt jelentős az épület.


-

-
-
-
Nem a téren, hanem annak egyik sarkánál (a templom mellett jobbra nyíló utca elején) van Firenze híres régészeti múzeumának bejárata. 1880-ban nyílt a Museo Archeologico, melynek igen jelentős egyiptomi és etruszk leletanyaga van. Leghíresebb az oroszlánfejű, kecsketestű, kigyófarkú Arezzói Kiméra az i.e. 5. századból.
-
-
Valószínűleg valami átrendezés lehetett a múzeumban, mert amikor ott jártam eléggé kaotikusnak tűnt az egész elrendezés.  
A múzeum gyönyörű kis kertjében híres föld alatti etruszk sírok másolatait építették fel, melyek azonban csak vasárnap tekinthetőek meg (legalábbis akkor úgy volt). Ha van rá alkalom, mindenképpen érdemes úgy időzíteni, hogy láthassuk őket.
-
-
 -----------------------
-
Miután sikerült alaposabban megismerkednünk Andrea del Sarto művészetével és tetszett, akkor mindenképpen fel kellett volna keresnünk a Via Cavouron a Chiostro dello Scalzót, ahol majdnem kizárólag az ő igen egyedi munkái láthatóak. 16 nagyméretű kép közül csak kettőt, a 4.-et és a 6.-at festette tanítványa, Franciabigio. A művek különlegessége, hogy, az amúgy a színeket igen bátran használó művész itt csupán a barna szín árnyalataival varázsolt a falakra egy csodálatos világot. A kolostor elég korlátozott nyitvatartási ideje miatt nem könnyű, de nem is lehetetlen ezt a programot is beiktatni a többi közé.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése