Kattints a képre

2024. március 1., péntek

Firenze Card és egy jó térkép! egyéb információk, San Miniato al Monte, Piazzale Michelangelo, Viale Colli, Arno part a Porta San Niccolónál

Firenze card  és az első nap

Ez a Firenze card valami csoda, nem kell sehol sorban állni, számtalanszor vásárolni jegyeket a különböző múzeumokba és a buszokra. Mondjuk a felhasználása 3 napban korlátozott, de amúgy sem tölthetünk el a szükségesnél több időt egy-egy múzeumban, hiszen ha valahol, hát Firenzében az idő nagy kincs! A lényeg az, hogy nem kell hajnalban órákat sorban állni, hogy bejussunk ide vagy oda..., nekem volt már ilyen élményben részem, nem kívánom vissza! Ha valahol érvényes az "idő pénz!" hát az Firenzében fokozottan így van. Persze jól át kell gondolni a lehetőségeket, mert egy új bejutási rendszertől nem lehet kevesebb a műtárgyak megtekintésének az ideje. Úgy tűnik, hogy mindenképpen célszerű a kártya megvásárlása..., csak hát a használási időtartalma meglehetősen rövid. Három nap Firenzében szinte vicc! Ám alapos felkészüléssel talán megoldható a dolog..., nem feltétlenül 3 napban, hanem a városba érkezésnél és az onnan elmenésnél is nagyon fontos a jó szervezés, hogy a három napból öt legyen és lehetőleg éjszaka utazzunk! Persze ez nem csak rajtunk múlik, sok tényező befolyásol minket..., főleg persze az időkorlát.

Mondjuk ha 5 napunk van és 3 napos kártyát veszünk, akkor az első nap felmegyünk a San Miniato hegyre, ahhoz nem kell a kártya, csak 1-1 db. buszjegy . A San Miniato templomnál célszerű leszállni a buszról, azt mindenképpen látni kell, mert az Firenze talán legszebb temploma. A körülötte lévő temetőre is érdemes szánni egy kis időt, igazán különleges élmény! Sajnos a városra történő rálátás onnan nem a legjobb a partoldal növényei miatt, de a Michelangelo tér kilátása majd kárpótol minket!

A templom megtekintése után átsétálunk kb.10 perc alatt a Michelangelo térre, ahol alaposan megnézhetjük Michelangelo örökbecsű munkáinak másolatait. Itt megjegyzem, ez a megtekintés messze nem adja azt az élményt, mint amit a múzeumban láthatunk..., de ha kevés az időnk, kiválthatjuk a hosszú várakozást, hogy bejuthassunk a múzeumba, mert hát ha másolat is, akkor is olyan, mint az eredeti..., nem is azzal van gond, hanem magával a szabadtérben levőséggel..., ott nem érezhető igazán mellbevágóan a mű monumentalitása...., de néha meg kell, meg lehet alkudni. 

Mindezek után már  alaposan ráhangolódhattunk a városra. A séta le az Arno partjára szintén ingyen van az igen szép Viale Collin, de ha időnk engedi, akkor a tőlünk  jobbra lévő Giardino Bardini is ott van a Michelangelo tér közelében, megérdemli a megtekintést, főleg tavasszal, ha szeretjük a szép kerteket!. A program ilyetén megvalósítása arra is lehetőséget ad, hogy szépen gyalog sétálunk le a gyönyörű kertben majdnem az Arno partjáig. 

Mindezek után már  alaposan ráhangolódhattunk a városra..., mondhatni ingyen, jöhet a 3 nap szüntelen múzeumozás..., majd az ötödik nap ismét szabad levegős program lehet, mondjuk Fiesole autóbusszal  Így beosztva az időnket három teljes nap maradna a Firenzével történő ismerkedésre..., hát elég kevés, de nem lehetetlen vállalkozás. Csak azért írtam le ezt az előző mondatot, mert hát tartok tőle, hogy a legtöbben nagyjából így képzelnek el egy firenzei kirándulást. Tulajdonképpen nem is mondhatom, hogy nem elég az 5 nap, de ennek tényleg teljes 5 napnak kellene lennie, reggeli indulással a  firenzei szállásról, esti indulással hazafelé. Firenzébe menni autóval nem célszerű, elég nagy gond az elhelyezése, használni a városban lehetetlen és felesleges is, hiszen Firenze elég kicsi város. Az utazáshoz repülő a célszerűbb, de a fapados repülők vagy Bolognában, vagy Pisában landolnak és vonattal juthatunk el kényelmesen Firenzébe. Van  ugyan még egy repülős firenzei lehetőség is, onnan busszal juthatnak be a városba az utazók, az azonban jóval drágább megoldás, ott nem fapados repülők landolnak..., de erről nincsen tapasztalatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése